Top 5 bezienswaardigheden in Almeria

15-01-2024

Almeria in Andalusië zit vol mooie plaatsen, adembenemende landschappen, historische gebouwen en gezellige havenstadjes. Van heel Spanje is dit mijn favoriete regio, hier heb je het échte Spanje, weg van het massatoerisme. Ga je mee met mij?

1. Maak een prachtige autoroute in Cabo de Gata 

Cabo de Gata is een prachtig natuurpark met een oppervlakte van +- 50.000 hectare. De locatie van het park is bijzonder vanwege het feit dat het een van de weinige kustgebieden in Spanje is waar de kustlijn nog niet is aangetast door massatoerisme en grote hotels. Hierdoor behoudt het park zijn ongerepte charme en is het een oase van rust en stilte. 

Het is een prachtige autoroute van het ene naar het andere dorp. Je mag steile kliffen, verborgen baaien en kristalheldere wateren verwachten met een rijke fauna en flora zoals flamingos, zeldzame vogelsoorten en planten die nergens anders in Europa te vinden zijn.

2. Bezoek het Alhambra in Granada

Het wereldberoemde Alhambra is een eeuwenoud middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninklijk Granada in Andalusië. Tegenwoordig vind je op deze locatie nog gebouwen die hun oorsprong vinden in de dertiende eeuw. Het rode paleis, zoals het Alhambra ook wel wordt genoemd, is door haar lange geschiedenis van verschillende culturen en invloeden een uniek bouwwerk met sporen uit een lange periode van de Europese geschiedenis. Als je in Andalusië bent, mag je deze niet overslaan! 

Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada. Het hele complex van het Alhambra heeft een enorme oppervlakte van 140.000 m2, er zijn ook prachtige tuinen aanwezig. Dit Unesco werelderfgoed kan je gemakkelijk combineren met een bezoek aan de mooie stad Granada. 

Reserveren is verplicht en je krijgt een tijdslot toegewezen. Dankzij de leverancier Tiqets.com kun je goedkopere losse kaartjes kopen, het is dus niet noodzakelijk om de duurdere tickets met audioguide of rondleiding te kopen. 

3. Bezoek de prachtige kustlijn Costa Almeria

De kust van de regio Almeria heet Costa Almeria. Op de witte afgelegen baaien en stranden van Costa Almeria geniet je ongestoord van een dagje strand. Deze stranden zijn nog niet zo gekend, hier vind je dus geen massatoerisme, je bent hier dus echt onder de locals. Een unieke ervaring! 

4. Ga naar de Tabernas-woestijn 

Tabernas, de woestijn van Andalusië, een droog en rotsachtig gebied van 280 km2 waar het hele jaar de zon staat en het minste regen valt van heel Europa! De temperaturen variëren hier van -5°C tot 48° C. Dit resulteert in een spectaculair landschap met indrukwekkende rotspartijen, ravijnen, steile geulen, kale hellingen met okergele tinten en hier en daar een palmboom, wat cactussen en vetplanten. De woestijn is bezaaid met tal van droge rivierbeddingen (ramblas), die een uniek microklimaat bieden dat vochtiger is dan elke andere plaats in dit verder uitgedroogde landschap. Hier zie je riet, oleanders en tamarisken. Het lijkt misschien alsof dit ruige landschap niet veel fauna heeft, maar langs de randen van de seizoensgebonden rivieren zijn er veel reptielen en vogels, waaronder adelaars. 

 Filmmakers voelden zich al lang aangetrokken tot het landschap, met zijn vergelijkbare uiterlijk als het Noord-Amerikaanse Wilde Westen. Er zijn dan ook in de vorige eeuw vele spaghetti-westerns opgenomen zoals Lawrence of Arabis en A fistful of dollars. Recentelijker, de Game of Thrones is gefilmd in de woestijnkloven die bekend staan ​​als de Rambla del Cautivo en La Rambla del Buho in de buurt van het dorp Tabernas. Aan de kant van de weg op weg naar Tabernas, zijn nog drie filmsets (ooit waren en 17) te bezichtigen: Mini-Holywood, het kleinere Texas Hollywood, 2 km van Tabernas, en Western Leone die in de buurt ligt. Er zijn leuke shows met cowboys, paarden, schietpartijen en dansfeesten. Er is ook een dierentuin. Een aanrader om met kinderen te bezoeken.

Het dorp Tabernas heeft een goed bewaard gebleven kasteel, maar de beste attractie van de stad is in het noorden: het Spaans-Duitse astronomisch observatorium op de heuvel, Calar Alto, op het hoogste punt van de Sierra de los Filabres (2.168 m). Het is het belangrijkste observatorium in zijn soort in Europa, het heeft krachtige telescopen en profiteert van enkele van de helderste luchten in Europa voor sterrenkijken. Kom vanaf deze afgelegen plek genieten van het prachtige uitzicht over de Desierto de Tabernas.

Onmisbaar als je naar Almería komt, de Tabernas woestijn als enige in Europa, moet je gezien hebben! 

5. Ontdek de kalkkristallen grot van Géoda de Pulpi

La Géoda de Pulpi is één van de grootste kalkkristallen grot van Europa, het is een gigantische geode die gevonden is in Spanje nabij de stad Pulpi in december 1999. Een zeer unieke uitstap die je moet gedaan hebben. Je bezoekt dit met een rondleiding in kleine groepjes en gaat tot 50m diep onder de grond. Een fantastische onvergetelijke ervaring, dit is echt een juweel van de natuur. Dit is een zeer gewilde bezienswaardigheid, een aantal weken vooraf reserveren is nodig.


Ontdek hier onze B&B Casa las Yeseras, van waaruit je al deze leuke bezienswaardigheden kan bezoeken. Geniet van het prachtige Andalusië! 


Privacybeleid